Om att bygga mtb-cykelbanor för folket

Efter det stora mtb-cykelmötet med de mogna männen i sina bästa åldrar hemma hos mig för några veckor sedan har jag känt min inspiration spira. En inspiration för att designa en alldeles egen mtb-cykelbana ute i skogen (vill bara förtydliga att jag talar om att bygga en mtb-cykelbana i skogen…alltså I SKOGEN…inte i min lugna och harmoniska trädgård). Jag är en novis på det där med att bygga mtb-cykelgupp (även att jag har en hel drös med cykelgupp i min lugna och harmoniska trädgård) så det är lite svårt att få till det. Men vilken tur att jag fick vara med på det fina mtb-cykelmötet för att få lite uppslag till idéer på finfina mtb-cykelgupp. Och eftersom jag inte är någon fena själv på att cykla sådan där mountainbike måste ju naturligtvis banan bli en mtb-cykelbana för folket…dvs för dig och mig, för nybörjare och proffs, för barn och de som tillhör de lite äldre generationerna av vår befolkning, för de modiga och för de som är lite mer försiktiga av sig…ja för alla.

Jag slängde mig ut på det där internätet och in på den där sidan som är som en enda stor anslagstavla och fick en massa uppslag på hur min mtb-cykelbana för folket ska se.

Det finns tydligen trender i det där med hur mtb-cykelbanor ska se ut och vilka mtb-cykelgupp som är på modet just nu och många av de där trenderna kommer från de stora nationerna ”over there” och jag vill ju inte vara sämre jag (som den stora novis jag är inom mtb-cykelguppsvärlden) så mycket inspiration kommer just från de trend-ledande(???) nationerna från ”over there”.

Så där nu kör vi:
Det är full fart redan från starten. Fullt ös på platten i ca 300 m. Sen kommer vi ut i skogen. Till en början går det på en bred grusstig med goda omkörningsmöjligheter för den som önskar att sätta tempo redan från början och vill visa var skåpet ska stå (varför man nu ska ha med ett skåp när man cyklar mtb?). Efter ca 30 m svänger man tvärt åt vänster och man cyklar nu på en smal stig. Efter ca 3 minuters cykling på den smala stigen som i stort sett är som en vanlig stig i skogen börjar man höra lite så där smackande sumpande ljud från däcken. Tittar man då ned så ser man att det är lite lätt fuktigt runt hjulen och då gäller det att man snabbt tittar upp igen så att man inte missar att man nu cyklar ut på lite fina spänger (en spång…flera spänger???… heter det så). Lite så där idylliskt går cykelturen vidare i skogen.

IMG_2346.PNG

Rätt som det är….efter ca så där 437 m på spängerna kommer det en pumptracklikanande parti på banan. Men det är fortfarande spänger man cyklar på fast träet kanske ligger på tvären nu.

IMG_2362.PNG

Nu börjar man bli ordentligt uppvärmd och börjar känna sig hemma på att inte cykla på marken så mycket utan på spänger uppe i luften mer eller mindre. Turen går vidare genom skogen och nu med lite mer doserade kurvor runt träden för att det ska bli lite action i cyklingen.

IMG_2359.PNG

IMG_2353.PNG

Rätt som det är så har vi kommit så långt bort som det går att komma från start/målområdet och det är bäst att genast vända om på ett snyggt och elegant och enkelt sätt.

IMG_2351.PNG

Efter ca 214 m kommer man fram till en liten nerförsbacke där man får en härlig lite gungupplevelse på spängerna.

IMG_2366.PNG

Nu har farten kommit upp rätt bra… hastigheten på cykeldatorn bör visa ca 22,3 km/h eller mer. Man riktigt känner hur det hoppar och spritter i benen. Och då kommer vi till ett litet hopp inspirerat från mtb-SM 2014s ”The Wall”.

IMG_2364.PNG

När du har landat smidigt och snyggt så trampar man lätt vidare och tänker att det var ju riktigt roligt att hopp och precis när den tanken är tänkt kommer man fram till ett lite mer hoppande parti på banan.

IMG_2365.PNG

Pulsen är på max, tungan är rätt i mun och då hinner man bara andas en tre fyra andetag innan man cyklar ut på en ny omgång spänger… denna gång lite mer smalare än tidigare. 571 m med njutbar cykling på smala spänger… och här är det viktigt att man faktiskt lyfter blicken och njuter av den vackra naturen i skogen.

IMG_2352.PNG

Efter den 571 njutbara metrarna på de smala spängerna kan man koppla av och cykla lite mer avslappnat på de breda och fina pumptracklikanande spängerna i ca 10 m.

IMG_2349.PNG

Sen svänger man tvärt åt vänster (för fortsätter man rakt fram kör man antagligen in i ett berg eller något liknande). Men har man suttit hemma och studerat en orienteringskarta över området som min fenomenala mtb-cykelbana befinner sig i så inser man att man just nu cyklar mot ett dödsbringande stup. Men det är bara att koppla av och lita på att cykeln gör jobbet och då hittar den en fin liten sväng ut över en nedfallen gran som gör att man inte cyklar rakt ut i det dödsbringande stupet.

IMG_2347.PNG

Härifrån går det snabbt nedåt igen och nu bör hastigheten vara uppe i åtminstone 28,6 km/h för att på ett enkelt sätt ta sig an det kommande hoppet (jag tyckte att det behövdes lite mer utmaning än det som påminde om mtb-sm 2014s ”The wall”).

IMG_2360.PNG

När man landar igen efter den lilla luft-turen är man ute ur skogens mörka dunkel och solen visar sig från sin allra bästa sida och skiner för fullt på en redan totalt genomsvettig kropp. En skarp sväng åt höger gör att man nu cyklar på det berg som man antagligen skulle ha cyklat in i om man inte svängde ut över det dödsbringande stupet och man får känna lite sköna stötar i framdämparen (här rekommenderar jag att man inte kör med stel gaffel…jag vill ju inte att någon ska skada sig allvarligt på min fenomenalt fina bana för folket) när man tryggt och säkert rullar ned för en lite stenig brant.

IMG_2354.PNG

Solen gassar för fullt…man är genomsvett och det finns inget bra ställe att dricka på och då är det vikigt att man får lite svalka snabbt. Det löser jag lätt och smidigt genom att dra banan genom ett litet vattendrag och så kan man lätt hoppa ned för det lilla stupet som resulterar i ett litet vattenfall.

IMG_2348.PNG

IMG_2345.PNG

Nu närmar sig målområdet snabbt. Det är platt hela vägen fram nu till mållinjen. Bara ett sista hinder kvar. Och som ni har märkt har jag inte direkt sparat på svårighetsgraderna på mina hinder och det är med fasa i sinnet som man närmar sig det sista hindret. Vad har hon hittat på för galenskaper för att avsluta denna fenomenala bana för folket är tankar som cirkulerar i ett utmattat huvud. Och här kommer det:

IMG_2342.PNG

När du landar har du gått i mål och man är en lycklig mtb-cyklist som har överlevt Jossefrus mtb-cykelbana för folket.

Nu är vän av ordning på och tjatar på mig att det inte alls är en mtb-cykelbana för folket….och okejdå…det kanske inte blev en mtb-cykelbana för folket. Men jag skulle i alla fall cykla över det sista guppet. Och ja… Jag är medveten om att det är väldigt få uppförsbackar i min fenomenala (???) bana… De får ni själva tänka på!

Rakade ben 2014:
Jossefru vs. Maken: 52 – 53

En tanke på “Om att bygga mtb-cykelbanor för folket

  1. Haha! Underbart inlägg!

    /dessi
    http://www.dessi.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: